question_answer close
close
back icon
close icon
26. aug
Ivanka Melničáková

Zostaňte v pohode, chladiť sa dá aj komfortne

Moderná gastronómia by mala byť vždy aktuálna aj s ohľadom na chladenie jedla. Správne chladenie potravín je mimoriadne dôležité pre úspešnú obnovu. Ak chcete podávať chutné a sofistikované jedlá, mali by ste používať kvalitné chladničky, aby ste sa ochránili pred stratou dôležitej čerstvosti potravín.

Existuje veľa rôznych faktorov, ktoré ovplyvňujú nákup správnej chladničky. Existuje takmer nekonečný výber zariadení, ktoré spĺňajú každú požiadavku. Presné nároky, ktoré na zariadenie kladiete, prirodzene závisia od individuálneho použitia.

Zariadenie by malo mať dostatok úložného priestoru pre potreby reštaurátora a tiež vhodné rozmery pre jeho reštauráciu. Pri rozhodovaní o kúpe je rozhodujúca aj samotná veľkosť reštaurácie. Menšie reštaurácie a obchody by si mali vyberať zariadenia, v ktorých sa dajú na rovnakej úrovni chladiť nápoje a napríklad aj zmrzlinové špeciality či mrazené produkty .

Okrem toho by mali byť priestorovo nenáročné. Čím väčšia gastronómia, tým vyššie nároky na zariadenie: Veľké množstvo potravín sa často musí súčasne chladiť pri rôznych teplotných úrovniach. Na to sú najvhodnejšie väčšie zariadenia. Zariadenia by ste však mali mať vždy dobre naplnené, pretože potom môže dovnútra prúdiť menej teplý vonkajší vzduch, ktorý zvyšuje spotrebu energie.


Prevádzka chladiacich zariadení zvyčajne tvorí 20 percent celkovej spotreby energie v kuchyni reštaurácie. Preto by ste mali venovať pozornosť zariadeniam, ktoré obzvlášť šetria zdroje.

Zabezpečujú nižšie náklady na energiu a pozitívnu energetickú bilanciu na konci roka. Kupujúci môžu ako vodítko použiť koeficient výkonnosti (COP). Meria energetickú účinnosť chladiacich zariadení. Zobrazuje sa na stupnici od G (neúčinné) po A (mimoriadne účinné). Zariadenia od 300 litrov sú vybavené štítkom, ktorý informuje o energetickej účinnosti.

Energetická náročnosť je rozhodujúcim faktorom pri výbere správneho chladiaceho zariadenia. Udáva v kilowattoch, koľko tepla je možné odobrať z chladničky a súvisí s kapacitou zariadenia. Dôležitý je aj výkon mraziaceho priestoru. Ak chcete skladovať veľa mrazených potravín, mali by ste si zistiť viac o špecifikáciách mraziaceho priestoru. Označenie na vonkajšej strane ukazuje na stupnici od jednej do štyroch hviezdičiek, pri akej úrovni je možné jedlo ochladiť.

Výber správnej mrazničky závisí od toho, ako dlho sa majú potraviny chladiť. Každý, kto si vyberie španielsku kvalitu od Fagor professional rozhodne môže ťažiť z mnohých výhod. Kombinujú štýlový a funkčný dizajn s vysoko kvalitnou technológiou. Veľký úložný priestor zariadení umožňuje umiestnenie množstva jedál a nápojov. Preto sú modely vhodné najmä do väčších reštaurácií a školských jedální. Sofistikovaný dizajn robí z prístrojov skutočný pútač v kuchyni.

Newsletter

Nepremeškajte zľavy, akcie, novinky, tipy... Priamo na váš mail